+36-20/340-0280        

AVX Honduras Guara Verde Specialty 82p szemes kávé 250g
AVX Honduras Guara Verde Specialty 82p szemes kávé 250g
2 590 Ft

AVX Honduras Guara Verde Specialty 82p szemes kávé 250g

100% Arabica kávé


Kiszerelés
250g
Koffeintartalom
Koffeint tartalmazó
Arabica-Robusta arány
100% arabica
Gyártó
AVX Café
Várható kiszállítás
2023.06.06
Alacsony készlet
2 590 Ft
Egységár: 10 360 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 26 Ft
Részletek

Honduras Guara Verde - Specialty 82 pont

FAJ: 100% ARABICA

Ország: Honduras

Régió: Guara

Tengerszint feletti magasság: 1000-1550 méter

Fajta: Lempira, IH90, Catuaí, Parainema

Pörkölési szint: Közepesen Sötét (francia)

Feldolgozási mód: Mosott

Ízjegyek: Csokoládé, dió, kakaó és aszalt gyümölcsök. Meglehetősen testes kávé.

Cupping pontszám: 82 pont

Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogó.

Pörkölés dátuma: 2023.05.10.

Nettó tömeg: 250 g

 

A kávétermesztés kezdete - mint oly sok ország esetén - Hondurasban is bizonytalan időkre és körülményekre nyúlik vissza. A minőség és a termelékenység javítása az IHCAFE megalapítására nyúlik vissza, természetesen a növekvő export-kereslet miatt. A dél- és középamerikai kávék az utóbbi időben ismét nagy népszerűségnek örvendenek, még a specialty kávés körökben is. Számtalan izgalmas variáns és feldolgozási mód származik erről a kontinensről. Az innen érkező kávék komplexek, édesek, ugyanakkor talán kevésbé intenzív a gyümölcsös oldaluk, dél-afrikai társaikhoz képest.

Hondurasban a rossz infrastrukturális körülmények nehezítik egyelőre a mennyiségről a minőség irányába a mérleg nyelvének az elmozdítását. A farmerek kevés támogatást kapnak és a termény többnyire blendekbe kerül. Ezt tetézik a klimatikus viszonyok, ugyanis a nagyon párás időjárás miatt egyre több farmer fordul a mechanikus szárítás felé, ami viszont a minőség rovására megy.

A Cup of Excellence mozgalomnak köszönhetően és a világbajnokságokon időről-időre felbukkanó tételek miatt azonban az ország szépen lassan a minőségorientáltság jegyeit mutatja.

A tételt mosott eljárással dolgozzák fel, így a kávé tiszta ízét kapjuk meg, nem jelentkezik az eljárási mód "íze". A végterméket pedig napon szárítják.

 

A szövetkezetről

1975-ben 228 termelő és családjaik megalapították a Cooperativea Agrícola Uníon y Fuerza (CAUFUL)-t. Együtt dolgoztak és értékesítették a terményt, így nagyobb beleszólásuk lett a folyamatokba. 2002-ben már hivatalosan is elismerték őket, mint szövetkezet. Majd ugyan ebben az évben egy 70 hektáros területet vásároltak, melyet közösen kezdtek el művelni.

Napjainkban 146 tagja van a szövetkezetnek, akik kávéikat organikus körülmények között termesztik. A szövetkezet több hántológéppel is rendelkezik. Kávéikat pedig napon, vagy mechanikus szárító segítségével szárítják.

Az ültetvényt rendszeresen gondozzák, a minőség fejlesztésén dolgoznak. Idén például visszavágtak és megmetszettek rengeteg cserjét, így 5000-6000 zsáknyi termény várható a szokásos 12.000 helyett. Azonban ez hosszú távon kifizetődő a magasabb hozamnak és minőségnek köszönhetően.

 

 

 

 

Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek