+36-20/340-0280          

Blog

A legnagyobb őrület: mindent a V60 kávéról

Kávébolt.net
2022.06.21 08:54
A legnagyobb őrület: mindent a V60 kávéról

Lehet, hogy már számos helyen találkoztál a V60 kávé kifejezéssel, de még nem néztél utána, hogy mit is jelent pontosan és miért szeretik annyian? Semmi baj, mi most beavatunk a rejtelmekbe!

Kezdjük a legelején, hogy mit is jelent a V60 kávé valójában: A V60 gyakorlatilag egy tölcsér alakú filter, amely 60 fokos szöget zár be. A tölcsér sajátossága, hogy belső oldalai barázdáltak, amely segíti a megfelelő légáramlást. 

 

Mi az előnye a V60 kávénak? 

A legfontosabb talán, hogy rendkívül tiszta, minden ízjegyet magában hordozó kávé készíthető vele. Az elkészítési módja egyszerű, a kezdők is könnyen boldogulnak vele, nem igényel sok időt vagy energiát. Nem technológiaigényes, tökéletesen alkalmas a kísérletezésre, nem utolsó sorban pedig nincs nagy költsége.

A V60 kávé a legjobb választás, aki szereti a hosszú kávét és nem rajong az eszpresszóért. Szuper vele megtapasztalni, hogy a kávénak mennyire gazdag és különleges ízvilága van. Aki elsőre egy kicsit távol itartja magát tőle vagy furcsának érzi, idővel teljesen átformálja a kávéról alkotott elképzelését. 

A Hario V60 az egyik legnépszerűbb filterkávé készítő eszköz. Anyagát tekintve lehet üveg, műanyag, rozsdamentes acél vagy kerámia is. Ami fontos, hogy a tölcsér 60 fokban szűkül és az alján lévő lyukon keresztül csepegteti az őrleményen átfolyt kávét. Webshopunkból ezt is könnyedén beszerezheted: Hario V60 Craft filterkávé készítő szett, 2 adagos (kavebolt.net). 

 

Milyen kávét célszerű választani a V60-hoz? 

Érdemes mindenképp egyetlen termőterületről származó kávét választanod, hiszen a V60 tökéletesen kihozza a kávé sajátos ízjegyeit. Tökéletesen illik hozzá egy nedves vagy félszáraz feldolgozási mód. A pörkölés pedig lehet a világostól egészen a közepes pörkölésig. Nézz körül nálunk: Kávé - Közel 300 féle szemes és őrölt kávé, kapszula és kávépárna (kavebolt.net)

 

A V60 kávé elkészítése lépésről-lépésre: 

A kávé mennyiségével úgy számolj, hogy literenként körülbelül 60-80 g szükséges. 1 adag kávéhoz körülbelül 2,5 dl (azaz 250 g) víz és 15-20 g kávé fog kelleni.

Az előkészületek:

Először is melegíts fel körülbelül fél liter vizet, majd őröld meg a kávét. Helyezd a tölcsért a kiöntőre! Ezután hajtsd bele a filtert a tölcsérbe, majd mosd át a víz felével. Erre a lépésre azért van szükség, hogy kioldódjanak a szennyeződések, vegyi anyagok és a papír íze, ráadásul a filter így tökéletesen a tölcsér oldalára simul majd. További előny az eszköz átmelegedése.

A kávé készítése

Töltsd bele a kávét a tölcsérbe! Finoman le is kopogtathatod, hogy jobban leülepedjen.

Önts rá körülbelül a kávé mennyiségéhez képest dupla annyi vizet (15 g kávéhoz 30 g körül) és hagyd 30 másodpercet ázni! Ez a folyamat a blooming, vagy előáztatás, amely azért szükséges, hogy a kávé “kinyíljon”.

A maradék vizet a kávé közepétől kifelé tartó körkörös mozdulatokkal öntsd rá, több részletben! Hagyd, hogy egy kicsi lefolyjon, majd úgy töltsd utána, hogy a kávé mindig víz alatt maradjon. A teljes lefolyási idő körülbelül 2,5-3 perc.

Végül a filtert és a zaccot dobd ki és mosd el az eszközt!

 

A kávé elkészítése után érdemes 5-6 percet várnod, hogy elérd a legteljesebb ízhatást. 

Ha kedvet kaptál, minden szükséges eszközt beszerezhetsz nálunk: www.kavebolt.net

Jó kávézást kívánunk!