+36-20/340-0280        

Hasznos tudnivalók kotyogókhoz

Tartalom

Hány személyes kávéfőzőt válasszak?
Mennyi kávét kell belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?
Milyen darálású kávét lehet tenni a kotyogós kávéfőzőbe?
Lehet-e kevesebb kávét belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?
Lehet-e több vizet rakni a kotyogós kávéfőzőbe?
A kávék arabica-robuszta aránya
Milyen hőfokot használjunk?
Hogyan lehet jó tejhabot készíteni? (Forever Combi Duo, Bialetti Mukka)
Ha a szelep nem habosít, mi lehet az ok?
A cappuccino főző langyos cappuccinot készít.
Gőz távozik a kávéfőző alsó és felső részének összeillesztésnél.
Gőz távozik a biztonsági szelepnél.
Alumínium vagy rozsdamentes kávéfőzőt válasszak?
Van-e különbség a kávék között?
Mi a különbség a Forever Miss Combi Duo és a Bialetti Mukka Express kávéfőzők között?
Melyik kávét ajánlják a kotyogós kávéfőzőkhöz?

 

Hány személyes kávéfőzőt válasszak?

Kotyogós kávéfőzőink olasz szabvány szerint készülnek, ami kisebb, mint a magyar. Egy adag kb. 35 ml,  azaz olasz eszpresso mennyiség. Mi magyarok általában hosszabban szeretjük inni a kotyógóval lefőzött kávét, ezért célszerű "egy számmal" nagyobb kávéfőzőt vásárolni, tehát két személyre 3 vagy esetleg 4 személyeset. Vásárlói visszajelzések is ezt támasztják alá.

Mennyi kávét kell belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?

A kávét lazán, tömörítés, lenyomás nélkül szabad belerakni a kávétartó szűrőbe, egy szintben a szűrőkosár felső peremével (a felesleget ujjunkkal vagy pl. egy kést végighúzva a kosár felső pereméről el kell távolítani). Ha a kávé nem kellő mennyiségben, lassan jön le, esetleg a biztonsági szelepnél sziszeg vagy kifúj, akkor sok vagy túl finomra darált a kávé őrlemény. Ilyenkor kevesebbet szabad legközelebb belerakni.
A cappuccino főző készülékek esetén különösen nem szabad több kávét tenni a szűrőbe az előírtnál, mert nem fog elég gőz képződni, és nem lesz habos a tej.

Milyen darálású kávét lehet tenni a kotyogós kávéfőzőbe?

Általános szabály, hogy a kotyogós kávéfőzőkbe közepes vagy durvára darált kávét szabad rakni, mert nem szivattyú nyomja át a vizet, hanem a forrásban levő víz általi túlnyomás. Figyelembe kell venni, hogy a kávé a vízzel érintkezve eléggé megdagad, és ekkor nem tud a tartályból felmenni a víz, előbb-utóbb kifúj a biztonsági szelepen.
A darálás finomsága függ a kávé fajtájától, a pörkölés fokától. Általában világosabb pörkölést alkalmaznak a kotyogós kávéfőzőkbe szánt kávéknál, mint az eszpresszós blendek esetében, és durvább darálást. Ha szemes kávét vásárol, és otthon darálja, akkor próbálgatás alapján lehet megállapítani az adott kávéhoz tartozó finomságot. Általában a búzadaránál finomabb darálás semmiképp nem javasolt. Az ujjak között morzsolva a darálmányt érezhetően durva szemcséket kell éreznünk.

Lehet-e kevesebb kávét belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?

Kevesebb kávéval az általunk árusított kotyogós kávéfőzők nem igazán működnek, mert fix a szűrőkosár mérete (régen voltak olyan főzők, melyekben egy gyűrűs alátét segítségével a szűrőkosár kisebbíthető volt, de ez a mi kávéfőzőinknél nem lehetséges, kivéve a Forever Miss Electro elektromos kotyogóst, ami 3/6 személyes). Ha kevesebb kávét kívánunk főzni, akkor a víz mennyiségét érdemes inkább csökkenteni (de legfeljebb 2/3-ig), ekkor rövid, azaz kis mennyiségű, de ízekben erős kávét kapunk. 

Lehet-e több vizet rakni a kotyogós kávéfőzőbe?

Mivel a kotyogós készüléknél a kávé mennyiségét nem lehet változtatni, ezért a víz mennyiségétől csak minimálisan lehet eltérni. A több víz több savat, kellemetlen ízanyagokat oldhat ki a kávéból, ezért inkább azt javasoljuk azoknak, akik hosszabban szeretik inni a kávét, hogy a lefőtt kávéhoz utólag öntsenek forró vizet, vagy főzzenek egymás után két adagot.
A biztonsági szelepet a gyártók leírása szerint nem érheti el a víz mennyisége! Egyes kotyogós kávéfőzőknél a gyári mérőedényt használva ez nem is fordulhat elő.

A kávék arabica-robuszta aránya

A kávék arabica-robuszta aránya az ízeket befolyásolja. A robuszta általában erősebb ízű, kicsit édeskésebb jellegű, mint az arabica fajták, amelyek inkább gyümölcsös ízjegyeket hordoznak. Ezek főleg tejes italoknál jobb ízt adnak, mint a robusztás keverékek (a tej önmagában egy édeskés hátteret biztosít). De mindenki ízlésének megfelelően kell hogy válasszon, hiszen ezért létezik ennyi féle keverék!

Milyen hőfokot használjunk?

A gyártók közepes lángot írnak elő a kotyogós kávéfőzőkkel való kávéfőzéshez. Ez azt jelenti, hogy a gázláng felső harmada (amely egyébként a legmelegebb) teljes egészében a főző alatt legyen, ne nyúljon ki a láng a főző alja alól, illetve még a szélét se érje el.
A kis lángon főzésnél a főző lassan melegszik, a víz lassan forr fel és hatol át a kávén, viszont a kávé körül a főző anyaga feleslegesen melegszik. Ezáltal a kávé megéghet, keserűvé válhat. 
Egyes kávéknál ízben érhetünk el javulást, ha először az előírt közepes lángot, majd később kisebb lángot alkalmazunk, ez azonban kávéfüggő - mindenkinek saját magának kell kísérletezni vele.

Hogyan lehet cappuccinot készíteni? (Bialetti Mukka Express)

A jó hab titka nem kifejezetten attól függ, hogy milyen tejet használunk. Egyes vélemények szerint magas zsírtartalmú tejet érdemes használni tejhabosításra (3.5%-os), más vélemények szerint pedig a tejfehérje tartalom a fontos (3% felett).
A főzőkben egy nyomásszelep van, ami a tartályban keletkezett gőzt visszatartja, hogy elérjen egy olyan nyomást, amikor már képes a tejet felhabosítani. Ehhez az kell, hogy ne legyen túl sok kávé rakva a készülékbe, mert akkor nem tud kellően nagy nyomás keletkezni. Kevesebb tejjel és kicsivel több vízzel a főzők több gőzt termelnek, ami azt eredményezi, hogy még habosabb lesz a kávé. Ezzel tehát játszadozhatunk kicsit!
A tej mennyiségét addig lehet csökkenteni a felső részben, amíg a szelep kifújó nyílását még éppen elfedi.

Ha a szelep nem habosít, mi lehet az ok?

Ha nem jó a tejhab, akkor először mindig a kávé mennyiségét figyeljük, mert a túladagolás okoz legtöbbször problémát.
A szelepet a főzés után legjobb azonnal kivenni a készülékből és meleg vízben elmosni. Mivel a tej és a kávé is zsíros, olajos szennyeződéseket hagyhat maga után, ezért érdemes időszakonként mosószeres, zsíroldós (persze ne agresszív, a szelep anyagát is megmaró vegyszerrel) vízben alaposan beáztatni, elmosni, illetve a használati utasításban lévő tisztítást elvégezni.

A cappuccino főző langyos cappuccinot készít.

A készülékek iható hőmérsékletű cappuccinot készítenek. Ha valakinek ez hidegebb a megszokottnál, akkor a kávéscsészét melegítse elő (kávézókban az üres csészéket szintén előmelegítik) - akár forró vízzel felöntve, akár félig töltve vízzel és mikróban felmelegítve. A tejet is elő lehet melegíteni, bár a főzés közben a készülék felső részében az folyamatosan melegszik.

Gőz távozik a kávéfőző alsó és felső részének összeillesztésnél.

Ellenőrizd ilyenkor a tömítést (Forevernél a kis fogófülön rajta van a helyes behelyezési oldal is), valamint hogy nem került-e kávé a tömítés alá. A két rész összecsavarása előtt az ujjunkkal az alsó rész peremén végighúzva távolítsuk ez az őrleményt.

Gőz távozik a biztonsági szelepnél.

Ennek nyilván dugulás vagy a kávé mennyiségének túlzott adagolása az oka.
A főzőt vegyük le a lángról és hűtsük le. Próbáljunk kevesebb kávét rakni bele, illetve durvább őrleményt használjunk. Próbáljuk meg kávé nélkül átfőzni a készüléket, hogy nem dugult-e el valahol.

Alumínium vagy rozsdamentes kávéfőzőt válasszak?

Gyakorlati jelentősége nincs, hogy milyen anyagból készül a kávéfőző. Bár a kávéban vannak savak, de ezek nem képesek az alumíniumot kikezdeni. A kávéfőzők élelmiszerbarát alumíniumból készülnek. Az alumíniumon egyébként a levegővel való érintkezés hatására képződik egy oxidréteg, ami védi az anyagot.
Az alumínium edényeket mosogatógépben nem szabad mosni, illetve agresszív mosogatószerek, zsíroldók képesek felmarni - ezeket kerüljük, mosogatógépbe kifejezetten tilos rakni az alumínium kávéfőzőket! A főzés után hűtsük le hideg vízzel a kávéfőzőt, vagy várjuk meg, míg kihűl, majd folyó vízzel öblítsük el. Mindig teljesen száradjon meg minden része, mielőtt összeszereljük és elrakjuk.
A rozsdamentes kávéfőzők előnye, hogy kifejezetten szép termékek és nagyon tartósak, egyes modellek használhatók indukciós főzőlapon, ill. mosogatógépben elmoshatóak.

Van-e különbség a kávék között?

Természetesen van. A kapható kávék általában többféle kávé keverékei (egyrészt arabica, másrészt robuszta, de még ezeken belül is vannak termőhelyek, amelyek nagyban befolyásolják az ízhatást), másrész a pörkölés is befolyásoló tényező. A robusztás keverékek általában magasabb koffeintartalommal rendelkeznek, ugyanakkor az arabica fajtára a gyümölcsösebb ízvonal (ez egyeseknek savanyú vagy savas érzetet kelthet) és a lágyabb ízek jellemzők. Tejes italoknál a tej édeskés hatása miatt jobb ízeket adnak az arabica túlsúlyos kávék. Pörkölés tekintetében a közepes pörkölésű kávékkal gyümölcsösebb ízvilágot, a sötétebb pörkölésű kávéval a klasszikus olaszos, csokoládés ízvilágot érhetjük el. Válasszon ízlésed szerint!

Melyik kávét ajánljátok a kotyogós kávéfőzőkhöz?

A bal oldali szűrési lehetőségeknél válaszd a "Durva" vagy "Közepes" őrlést. Bialetti Brikkához csak a durva őrlésű kávéink közül válassz. A legfinomabb italt azonban úgy kaphatod, hogy ha a szemes kávét vásárolunk és azt közvetlenül az elészítés előtt daráljuk meg.