+36-20/340-0280          

Blog

A tökéletes ízű kávé titka

Kávébolt.net
2022.12.16 07:54
A tökéletes ízű kávé titka

Mitől függ, hogy a kávé végül jó ízű lesz? 

A kávé íze többek között függ a felhasznált szemes vagy őrölt kávé fajtájától és ízjegyeitől. Nem feledkezhetünk meg a termőterület adottságairól, valamint a fermentálás körülményeiről. A legjelentősebb tényező viszont a kávé pörkölési eljárása, illetve, hogy a pörköléstől hol és mennyi idő telik el a fogyasztásig. Fenti tényezők közül tudatos vásárlásunkkal és a felhasználni kívánt kávé megfelelő, vákuumos frissen tartó dobozban történő tárolásával magunk is befolyásolhatjuk kávénk minőségét. 

Hogyan érdemes otthon elkészíteni főzött kávét?

Az első és legfontosabb, a szemes kávé őrlése. Ha a pörkölt kávébabokat egészben tesszük vízbe és így főzzük meg, szinte biztosan nem lesz finom íze a főzetnek. Fontos, hogy a kávé karakteres ízéért felelős anyagokat elérhetővé tegyük, hogy a víz kioldhassa azokat a kávéból. 

A kávébab felülete meglehetősen kicsi, így a víz a benne rejlő anyagokhoz csak kevés helyen férhet hozzá. A kávébabok apró szemcsévé őrlése egyfajta fizikai előkészítése a kávéfőzésnek. A megfelelő kávédarálónak elengedhetetlenül fontos szerepe van a kiváló ízű kávéig vezető úton.

Mennyi ideig főzzük a kávét?

A kávé nagyon hőérzékeny, így a benne található vegyületek egy része már alacsony hőmérsékleten is keserűvé válik. Így a darálás után figyeljünk oda a kávészemcsék vízzel történő érintkezésének idejére is. A kávé minél hosszabban érintkezik a vízzel, annál több anyag oldódik ki belőle. Nem érdemes sem túl rövid, sem pedig túl hosszú ideig vízzel érintkeztetni a kávét, ugyanis első esetben íztelenné, utóbbi esetben ihatatlanná tehetjük italunkat.

Mennyi kátét főzzünk egyszerre?

Figyeljünk oda az arányokra is, hiszen minél több kávét használunk adott mennyiségű vízhez, annál erősebb főzetet kapunk. Persze mindenkinek más az ízlése, de a technikára érdemes precízen odafigyelni a végeredmény érdekében. A kávét lehet presszó géppel, kotyogóssal, handpresso-val, chemex-szel, és akár french press-szel is készíteni. Minden eszköz más őrlési technikát, szemcseméretet, és főzési időt igényel.

Látogass el webshopunkba és szemezgess kedvedre a különböző kávéfőzőkből a tökéletes végeredmény érdekében: kávéfőzők széles típus- és márkaválasztékban

Ha bármilyen további segítségre van szükséged, állunk rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken: 

E-mail: info@kavebolt.net
Telefon: 06-20-340-0280