Irodánk nyári nyitvatartása a Kapcsolat menüpontban található. 

Kánikula miatt pénteki napokon nem adtunk fel csomagokat.

+36-20/340-0280          

Blog

Arabica vagy Robusta? Melyiket válasszuk?

Kávébolt.net
2022.03.15 08:54
Arabica vagy Robusta? Melyiket válasszuk?

Arabica vagy Robusta? Melyiket válasszuk? 

Az üzletek polcain és a webshopunkban is két felirattal találkozunk leggyakrabban: Arabica és robusta kávé. Nem is csoda, hiszen ez a két kávébab fedezi a világ kávéfogyasztásánák döntő többségét. Eldönthető-e, hogy melyik a jobb és melyiket érdemesebb fogyasztani, vagy mindkettőnek meg van a maga sajátossága és létjogosultsága? 

Napjainkban több, mint 120 féle kávécserjét tartanak számo. Bár ez a szám folyamatosan növekszik, érdemes tudni, hogy ebből csupán 4-et termesztenek jelentősebb mennyiségben. Ebből a négyből pedig két fő kávéfajta van, amit a legtöbben fogyasztanak és így termesztenek is, az pedig az Arabica és a Robusta

Arabica kávéról bővebben: A legnépszerűbb kávéfajta. A kávénövény származása, a mai Etiópia területe. A robusta kávénál alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik, de kétszer annyi kromoszómával. A pörkölt, őrölt kávéból készített ital fogyasztását Jemenben jegyezték fel először. Az arabica kávétermesztés minősége függ a környezeti hatásoktól: legyen szó a talaj minőségéről, az átlaghőmérséklettől és a hőingadozástól, a csapadékmennyiségtől és páratartalomtól. 

Ízvilágában gazdag, kevésbé kesernyés és savas, mint a robustáé. Jellemzően selymes ízvilágának köszönhetően többnyire lágy pörkölést alkalmaznak az arabicánál. Érdekességként elmondható, hogy az arabica cukortartalma kb. a duplája, és zsírtartalma 60%-al magasabb a robustához képest. Drágább kávéról is beszélünk. 

Robusta kávéról bővebben: Könnyebb termeszteni, mint az arabica kávét, nem annyira körülményes az éghajlati változásokra. A robusta kávészemek kisebbek, mint az Arabica kávészemek és magasabb koffeintartalommal is rendelkezik. Íze testesebb, savasabb és erőteljesebb. Jellemzően olcsóbb, mint az Arabica kávé és pörkölésnél a sötétebb pörkölést díjazzák.

A robusta kávé ideális a tökéletes espresso elkészítéséhez, ráadásul magas fehérjetartalma miatt még magas crema is keletkezik a kávénk tetején. A robusta kávét azoknak ajánljuk, akik szeretik az intenzív, erőteljes ízvilágot, hiszen egy jó minőségű robusta kávé kiváló választás. Reggel is jó döntésnek bizonyul, hiszen gyorsabb a felszívódása, mint az Arabica kávénak. 

Melyik mellett tegyük le a voksunkat? Abszolút egyéni választás és ízlés kérdése. Alapvetően az Arabica lágyabb, krémesebb ízvilágot ad, míg a Robusta kesernyés és savasabb, magasabb koffeintartalommal. 

Nézz körül és válogass kedvedre a széles kávéválasztékunkból: 

Kávé webáruház (kavebolt.net)