+36-20/340-0280        

Blog

Egy drága kávé igazi ára

Kávébolt.net
2024.02.14 07:54
Egy drága kávé igazi ára

Akik látták a Bakancslista című filmet, biztosan emlékeznek a jelenetre, ahol Morgan Freeman átad Jack Nicholson-nak egy lapot, melyre kinyomtatta, hogy a ,,puccos” Kopi Luwak kávé a cibetmacska ürülékének köszönheti a zamatát. A vicces jelentben elhangzó infók teljességgel igazak, a kávét pörkölés előtt ténylegesen elfogyasztja az állat.

A Kopi Luwak a világ egyik legdrágább kávéja, amely a ,,különleges” előállításának köszönhető. A kávé magáról a luwakról, azaz a cibetmacskáról kapta a nevét. A cibetmacska egy ragadozó emlős, amely inkább tartozik a menyétek, görények családjához, mintsem a macskákéhoz.  Egy nagyobb termetű egyed max. 5 kg súlyú, a teste 40-70 cm, a farka pedig még egyszer olyan hosszú, mint maga az állat. Bundáját elmosódott, hosszú csíkok és foltok tarkítják.

Ennek a drága kávénak a története az 1700-as évekre vezethető vissza, amikor Szumátra és Jáva a holland uralom alá tartozó gyarmatok közé tartozott.

A kávéültetvényeken a helyi lakosok dolgoztak, akik nem kaphattak a leszüretelt kávéból. Azt viszont megfigyelték, hogy a cibetmacskák előszeretettel fogyasztják az érett kávécseresznyéket, és míg a gyümölcs húsát megemésztik, addig a kávébabok egészben jelennek meg az ürülékükben. A helyiek ezeket összeszedték megtisztították, és ahogy a hollandok, ők is elkészítették a saját kávéjukat. Nem sokkal később kiderült, hogy az így készült Kopi Luwak finomabb, mint a “sima” kávé, ugyanis az állat emésztőnedveinek hatására csökken a kávébab savassága és a koffeintartalma is.

Anthony Wild Coffe: A Dark History című könyvének köszönhetően az 1990-es években Amerikában is elterjedt ez a típusú kávé. Egy csésze Kopi Luwak kávé körülbelül 12-35 ezer forint közé tehető. Egy kiló kávé 35 ezer forinttól kezdődik, de akár a több százezer forintot is elérheti az ára.

Ugyan maga a kávé is drága, de van valaki, aki még többet fizet érte, mint a fogyasztók, és az nem más, mint maga a cibetmacska. Ugyanis eredetileg a luwaknak nem a kávé a fő táplálékforrása, hanem különböző növények, puhatestűek, kis emlősök és rovarok, ezek mellett pedig kifejezetten szereti az édes gyümölcsöket is. Sajnos a vadon élő egyedek közel sem fogyasztanak és ürítenek annyi kávébabot, amennyire a világnak szüksége lenne. A cibetmacskákat ezért szűk ketrecben tartják, és szinte kizárólag kávéval táplálják, ami rengeteg egészségügyi problémát okoz az állatok számára. A fogságban élő luwakok élettartama lecsökken átlagosan 3 évre, és ennek a rövid életnek a nagy részét is szenvedéssel töltik. A bezártság és a mozgáshiány okozta stressztől kihullik a szőrük, valamint szaporodni is képtelenek lesznek, emiatt pedig újabb és újabb vadon élő állatokat fognak el.

Balin több olyan bemutató farm működik, ahol a turisták megtekinthetik a kávéültetvényeket. Ezeken a helyeken jobb körülmények között tartják az állatokat, az ide érkezők kedvéért, illetve sok olyan kávézóval is találkozhatunk, ahol háziasított cibetmacskákat tartanak turistacsalogatóként.

Az igazi ínyencségnek számító “macskakaki kávé” még napjainkban is a toplistán szerepel, ám érdemes átgondolni, hogy biztosan megéri-e ezt vásárolni és fogyasztani, ismerve a mögötte álló állatok szenvedését.

Ha szeretnél ínyenc kávét fogyasztani, és fontos számodra, hogy semmilyen állat ne sérüljön az előállítása közben, nézz szét webshopunkban: www.kavebolt.net