+36-20/340-0280          

Blog

Az ír kávé története

Kávébolt.net
2024.01.29 07:54
Az ír kávé története

Ügyesen összeválogatva a kávé és az alkoholos italok kiválóan egyesülhetnek, létrehozva ezzel egyfajta tökéletes ízharmóniát. Ma már a világ minden részén, a különböző tájegységeknek megvan a saját kedvenc alkoholos kávéja, és talán a leghíresebb ilyen típusú ital maga az ír kávé.

De honnan ered, és ki készítette el először?

Ennek a kávénak ismerjük az eredetét, hiszen a ,,születéséről” pontos dokumentáció tanúskodik. 1943 telén alkották meg Írországban, Limerick megyében, a Shannon repülőtér egyik éttermében.

Ez a repülőtér igazából pihenőhelyként üzemel sok utas kiindulópontja és úti célja között. Gyakran közlekedtek ezen a vonalon politikusok és hollywoodi hírességek. Sokszor pedig az időjárási viszontagságok miatt a gép utasainak ezen a reptéren kellett éjszakáznia, ezért létrehoztak itt egy nívós éttermet.

1943 telének egyik viharos estéjén egy gépnek vissza kellett fordulnia a Foynes bázisra. Az érkezéskor az utasok rémültek, fáradtak voltak, és kellőképpen átfagytak a zord időben.

Joe Sheridan az étterem főséfje megsajnálta őket, és valami különlegességgel szerette volna feldobni a sötét éjszakát.

Sheridan egy kisméretű talpaspoharat használt a felszolgáláshoz. A pohár aljába cukrot tett, amit aztán felöntött jó minőségű forró kávéval és whiskyvel, ezután a tetejére tejszínt csorgatott. Az ital hatalmas sikert aratott az utasok körében.

Az ír kávé és a legendák

A legenda szerint az egyik vendég odaszólt a séfnek, és azt kérdezte: ,,Ez brazil kávé?” Mire válaszul ezt kapta: ,,Nem, ez ír kávé”. Ettől a perctől kezdve ez volt az étterem specialitása.

Ezen felül több szóbeszéd is szárnyra kelt arról, hogyan jutott el ez a kávé az Egyesült Államokba.

Egyesek szerint maga a séf költözött Amerikába, és ő maga próbálta megszerettetni az itt élőkkel ezt a kávét, ami egy kis időbe bele is telt.

Mások szerint a háború után egy utazó-író vezette be a kávét, ugyanis miután megkóstolta a séf specialitását, hazaérkezve San Franciscóba egy ottani baristával szerette volna elkészíttetni, de sehogy sem sikerült elérni a kívánt eredményt, így a barista kereste fel a kávé megalkotóját, hogy személyesen tőle tanulhassa meg ennek a nagyszerű kávénak az elkészítését.

Nem tudhatjuk, melyik az igaz sztori, de az biztos, hogy köszönettel tartozunk annak, aki ezt a csodálatos kávét megismertette a világgal.

Készítsd el te is otthon ezt a kávékülönlegességet!

Hozzávalók:

  • 3 kávéskanál barna cukor
  • 30 ml jó minőségű feketekávé
  • 3 cl whisky (lehetőleg ír legyen)
  • egy kevés tejszín

Elkészítés: Először is a cukrot tedd a pohárba, főzz egy erős, jó minőségű eszpresszót, és öntsd a cukorra. Rögtön ezután add hozzá a whisky-t, és keverd el, hogy a hozzávalók egybeolvadjanak. Ha ezzel megvagy, önts egy kevés tejszínt a kávé tetejére, ahogyan Joe Sheridan is.

Ha pedig nincs a polcodon a tökéletes kávé ehhez a fantasztikus recepthez, akkor irány a webshopunk! www.kavebolt.net