+36-20/340-0280        

Blog

Hogyan hasznosítható újra a kávékapszula?

Kávébolt.net
2023.10.16 07:54
Hogyan hasznosítható újra a kávékapszula?

A kávékapszulák elterjedése a kényelmes és egyszerű használatuknak köszönhető. Sajnos sokan nem gondolnak arra, hogy ezek a kis alumínium és műanyag csodák milyen hatalmas környezeti terhelést jelentenek a bolygónk számára.

Ha szeretnél te is hozzájárulni az ökológiai lábnyom csökkentéséhez, ne aggódj, nem kell azonnal kidobnod a kávéfőződ, ugyanis a kapszulákat újra lehet hasznosítani.

Miért probléma ezeknek a kapszuláknak a szemétbe dobása?

Az alumínium- és műanyag-komponensek nem bomlanak le könnyen, és sokszor évekig, évtizedekig a természetben maradnak. Ez óriási problémát jelent a hulladékkezelés szempontjából. Az újrahasznosítás azonban segíthet, mivel egy fenntartható megoldást kínál, amely segít minimalizálni a környezeti hatásokat.

Ha kapszulás kávéfőződ van, és minden nap megiszol legalább két csésze kávét, rengeteg üres kapszulád lesz. Persze kényelmes megoldás kidobni, de ahelyett, hogy a szemétbe dobnád, van néhány ötletünk arra, hogyan használhatod fel otthon, vagy hogyan tudod újrahasznosítani például a Nespresso kompatibilis kávékapszulákat.

Hogyan hasznosítható újra a kapszula?

A kávékapszulák egy része biológiailag lebomló anyagból készül, így ezek komposztálhatóak. A hagyományos kapszulák többsége pedig mindössze négy összetevőt tartalmaz: műanyagot, alumíniumot, papírszűrőt és szerves anyagot, így akárcsak más műanyagok és fémek, sok esetben ezek is újrahasznosíthatóak.

Vannak cégek, amelyek lehetővé teszik, hogy a kapszulákat leadd a gyűjtőhelyeken. Az alumíniumot újrahasznosítják, a kávézaccot pedig komposztálják. Egyes gyártók ingyenes használtkapszula-gyűjtőtasakot is biztosítanak a szelektív gyűjtéshez és leadáshoz, vagy akár az új kapszulák rendelésekor a futárral is visszaküldhetjük a használt kapszulákat. Ezen felül pedig a gyártók folyamatosan finomítják a termékterveiket, hogy a kapszulák minél könnyebben újrahasznosíthatóak vagy komposztálhatóak legyenek.

A WayCap létrehozta az újrafelhasználható és újratölthető kávékapszuláját. Rozsdamentes kialakításának köszönhetően a végtelenségig újratölthető, és használatával kíméljük a környezetet.

A használt kapszulák otthoni felhasználásának rengeteg alternatív módja van, a lehetőségeknek csak a képzeleted szabhat határt, az internet bőséggel kínálja az ötleteket.

Készíthetsz belőlük pl. jégkockatartót vagy fényfüzért. A tisztára mosott, különböző színű és formájú fényes vagy matt kicsi tartályok a gyerekek kezébe adva új életre kelhetnek építőjátékként, karácsonyi manóként vagy angyalként, de akár az elveszett társasjáték-figurákat is pótolhatjuk velük, vagy éppen kitalálhatunk egy új társas- vagy memóriajátékot, amelyhez a kapszulákat használjuk fel.

Aki pedig kicsit konyít a kézműveskedéshez, készíthet belőlük fülbevalót, medált, karkötőt, apró lakásdíszeket. December közeledtével pedig már érdemes elgondolkodni, milyen fantáziadús adventi naptárokat vagy ajtókoszorúkat alkothatunk az üres kapszulák segítségével.

Ezek aranyos megoldások, de persze nem véglegesek, hiszen ha több kávét iszol naponta, akkor hosszú távon nem lesz annyi manóra és angyalra szükséged, mint amennyi használt kapszula termelődik a háztartásodban. Ha van a környezetedben kisgyermekes család, egy-két kreatív barátnő, kérdezd meg tőlük, nincs-e szükségük a kapszulákra, de előfordulhat, hogy óvodák vagy iskolák is örülnek a felajánlásnak.

A használt kapszulák sokszínű felhasználása nemcsak az anyagok újrahasznosításában segít, hanem az egész folyamatban minimalizálja a káros kibocsátásokat és energiaveszteségeket is. Így fontos, hogy a kávékedvelők körében egyre népszerűbb legyen a kapszulák reciklálása, ami segíti a  környezetvédelmet.

Ahelyett, hogy az eldobható trendet követnéd, válassz fenntarthatóbb megoldást! 

Waycap újratölthető Nespresso és Dolce Gusto kapszulák