+36-20/340-0280        

Blog

Kávézási tippek külföldi utakhoz

Kávébolt.net
2023.08.16 07:54
Kávézási tippek külföldi utakhoz

Kávézási tippek külföldi utakhoz

 

Kávé rajongóként neked is az az első, ha más országokban csatangolsz, hogy felkutasd a helyi speciális kávékat? A legeldugottabb helyi kávézókat keresed, ahova csak az ott lakók járnak, hogy igazán magába szippanthasson a város, és részévé válj a helynek?

 

Nézzük sorban a főbb úti célokat és azt, hogy mire számíthatsz egy-egy országban.

 

Olaszország

Az olasz kávézási szokások több mint 400 éve alakultak ki, és a mai napig az 1945-ben Achille Gaggia által kifejlesztett kávégépek továbbfejlesztett változataival találkozhatunk Olaszországban. Talán tudtad, de lehet valakinek új információ, hogy az ”eszpresszó” kifejezés jelentése: gyors. Az elnevezés onnan ered, hogy a kávé rövid idő alatt készül el, majd a vendégek egy hajtásra meg is isszák azt.

Az olasz pörkölésű kávébabok testes, krémes ízzel adnak masszív lendületet az egész naphoz, legyen szó egy új hely felfedezéséről vagy a mindennapi feladatokról. 

Az olasz kávéfogyasztási szokások nemcsak az olasz kultúra fontos részét képezik, de az egész világon elismertek, és nagy hatással vannak a kávékultúrára.

Nem csak eszpresszót ihatunk Olaszországban. Az olaszok a cappuccinot is nagyon kedvelik, de ezt az italt csak reggelire vagy a délelőtti órákban szokták fogyasztani, így  ha szeretnéd, hogy úgy teljenek az utazás alatt a napjaid, mint egy vérbeli olasznak, akkor mindenképp a délelőtti órákban válaszd a kávé ezen formáját.

Persze nem merülhet ki a kávéfogyasztási szokásuk két kávéban. Az olaszok szeretik a hosszabb italokat is, például az americanot, amelynek elkészítésekor egy rész forró vizet adnak az eszpresszóhoz, így hígítva és csökkentve az erősségét. Gyakran fogyasztanak hozzá édességet, pl. croissant-t vagy kekszet.

 

Franciaország

A franciák nagy kedvence a Café au Lait, ami forró tejjel készül, és tipikus reggeli ital a croissant mellé. Az itallapokon találkozhatunk a tejes kávé francia változatával, a Café Russe néven ismert forró itallal is.

Az olaszokhoz hasonlóan Franciaországban sem fogyasztanak délután és este café au lait-t vagy tejes kávét, helyette a fekete kávét isszák, ami lehet filteres, French Press-szel elkészített. A sötét pörkölésű, az eszpresszókhoz hasonlóan markáns, füstös, francia pörkölésű kávébabot használnak.

Ha franciaországban kávézol, soha ne rendelj ízesített kávét, és a tejszínhab egyenesen tilos!

Törökország

Törökországban nagyon erősen, feketén isszák a kávét rögtön étkezés után, és mindig egy kis édesség kíséretében szolgálják fel, amely csökkenti az ital intenzív ízét. A ”török kávé” elnevezés a kávé elkészítésének módjára utal.

Cezve-ben vagy másnéven ibrikben készítik el a kávét. Ez egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

 

Spanyolország

A spanyolok három legismertebb kávétípusa  a café cortado, a café bombón, valamint a café con leche.

A helyiek közkedvelt itala a cafe cortado, amit reggelente és a szieszta idején fogyasztanak. 1dl-es üvegpohárban szolgálják fel, alapja az eszpresszó, melyhez gőzölt tejet és vékony tejhabot adnak.

A második kávétípust, a café bombónt csak akkor próbáld ki, amennyiben vérbeli édesszájúnak tartod magad, és mindenképp a reggelid mellé párosítsd. A sűrített tejet és az eszpresszót 1:1 arányban keverik el. Előfordulhat, hogy csak az eszpresszót szolgálják fel üvegpohárban, és külön adják a vendégnek a cukrozott sűrített tejet, így magunknak kell összeönteni. Az elkészítése igazi látványosság a kávékedvelők számára, ugyanis a sűrűség miatt a kávé és a sűrített tej “helyet cserél” a pohárban, és ez adja meg a kávé szépségét. Érdemes tudni róla, hogy nem csak forrón, de hidegen is isszák, ugyanis van jeges változata is.

A harmadik és egyben a helyiek számára a legnépszerűbb kávé a café con leche. A hangzatos elnevezés ellenére semmi olyan plusszt nem ad, mint az előbb felsorolt kávétípusok, hiszen ez nem más, mint a mezei tejeskávé spanyol megfelelője. Erős eszpresszóval és gőzölt tejjel készítik el. A spanyolok olyan szinten elkötelezték magukat emellett az íz mellett, hogy akár naponta 4-5 csészével is megisznak belőle.

Ha szeretnéd, hogy az otthonodban is magába szippantson a kávézás varázsa, nézz szét a webshopban, és rendelj meg mindent, amire szükséged lehet ahhoz, hogy ezeket a különleges ízvilágokat reprezentálhasd.