+36-20/340-0280          

Blog

Latte art elkészítési tippek

Kávébolt.net
2023.09.15 07:54
Latte art elkészítési tippek

Mikor bemész egy kávézóba, és kikéred a reggeli lattédat, te is mindig megcsodálod a bele rajzolt mintát, és arra gondolsz, milyen jó lenne, ha az otthoni kávéd is ilyen csodálatos lenne?

 

Ha szeretnél igazi latte művésszé válni, akkor íme néhány tipp, hogyan is kellene belekezdned a mesterségbe. Ne aggódj, ha elsőre nem sikerül, hisz egyetlen barista sem kezdte úgy, hogy azonnal tökéletes hattyút rajzolt a kávéba.

 

Elsőként a legfontosabb, hogy kiválaszd a tökéletes tejet. Jegyezd meg, a hagyományos tej nem vezet sikerhez. A tej három fő összetevője: a cukor, a zsír és a fehérje.

A hab krémességét a tej fehérjetartalma adja. A tökéletes tejhab készítése egy kis gyakorlással könnyen akár rutinná is válhat, de minél magasabb a tej fehérjetartalma, annál könnyebb dolgod lesz.

 

A megfelelő alapanyag beszerzése után fontos, hogy meglegyenek a megfelelő eszközök is, továbbá az, hogy jól előkészítsük a folyamatot.

Ahhoz, hogy tökéletes rajzokat készíts, szükséged lesz egy tejkiöntő kancsóra, amit a baristák is használnak. Fontos, hogy rozsdamentes kancsót válassz. A megfelelő mérethez azt tartsd szem előtt, hogy mennyi tejjel fogyasztod a kávét, és annál egy picit legyen nagyobb a kancsód.

 

A latte art kitanulásához el kell sajátítanod a tökéletes eszpresszó titkát is. Ahhoz, hogy a cappuccino vagy a caffé latte jó legyen, mindennek jónak kell lennie, ami alkotja. Mikor az eszpresszó egy tejes ital alapjául szolgál, nemcsak az íze fontos, hanem a színe, az állaga és az idő sem elhanyagolható tényező, ami alatt elkészül.

 

Készítsd elő a terepet, hogy ne a rajzolás közben kelljen keresgélned az eszközöket. Szükséged lesz a tejre, egy tejkiöntő kancsóra, egy darab tiszta rongyra, az eszpresszóhoz előkészített kávéra és végül, de nem utolsósorban a kedvenc csészédre.

 

Ha minden megvan, kezdhetünk is.

 

Tölts a kancsóba annyi tejet, amennyire szükséged lesz az ital elkészítésére, figyelj arra, hogy elég nagy legyen a tej habosításához. Készítsd elő a tejhabosítót. A tej hőmérséklete legyen mindig 1-3°C! A gőzöléshez az elején használj hőmérőt. Ezzel megakadályozhatod, hogy túl forró legyen, vagy épp langyos maradjon a tej.

 

Állítsd be a gőzölő kart épp a tej felszíne alá, 10-30°-os szögbe állítva. Kezd el a gőzölést, fokozatosan apró buborékokat képezve a tej felszínén.

Amikor a tejhabbal elkészültél, és a tej eléri a 38°C-os hőmérsékletet, emeld fel a kancsót úgy, hogy a gőzölő kar vége mélyebbre kerüljön a tejben. Itt már ügyelj arra, hogy ne hozz létre buborékokat, csak hagyd, hogy örvény képződjön a kancsóban. Ekkor már nem szükséges, hogy maximális erővel gőzölj, vedd vissza a teljesítményt annyira, hogy finom szívó hangot hallj.

A tejnek 65-70°C-os véghőmérsékletet kell elérnie, ekkor lesz azonnal fogyasztható és tökéletes. Vigyázz, nehogy túlhevítsd, ugyanis akkor a tejcukor megéghet, amely elronthatja az ital ízét.

Ha kész vagy a gőzöléssel, hagyj időt a tejnek, hogy felvegye végső textúráját. Amikor kész, selymes állagú, mikrobuborékokkal megnövelt tejkrémet kell látnod a kancsóban. A latte art-hoz ugyanis nem tejhabot, hanem tejkrémet használunk, ezzel lehet szép mintákat önteni.

Jöhet a presszó elkészítése!

Helyezd a kávét 20 kg-os nyomás alá a portafilterben, ehhez használj tampert. Használhatsz fürdőszobai vagy nagyobb konyhai mérleget, hogy teszteld a nyomásod nagyságát. A helyes tömörítéshez tartsd derékszögben a karod, és egy határozott, függőleges erővel végezd el a műveletet.

A presszó és a tejhab elkészítése körülbelül 24-31 mp-et vesz igénybe. Ha készen vagy az alapokkal, jöhet a művészet.

Vedd kezedbe a csészét úgy, hogy a füle párhuzamosan az alkaroddal álljon, ha jobbkezes vagy a könyökhajlatod felé, ha balkezes vagy, ellentétes irányba.

Kezdéskor indítsd magasabbról az öntést, hogy a tej a krém alá merüljön, addig amíg a csésze félig megtelik, de vigyázz a tempóra, nehogy túl gyorsan öntsd, mert akkor nem marad elég hely a minta „megrajzolására”.

Ezután állítsd meg az öntést, és várd meg, míg a kávé is megáll a mozgásban. Engedd közelebb a kiöntő kancsót a csésze széléhez, mozgasd a csuklódat lágyan a csésze egyik szélétől a másikig, ezzel megjelenik a hab, vagyis a leendőbeli minta a kávé tetején.

Igyekezz ne  túl gyors, de határozott mozdulatokkal dolgozni, így lesz szép, kontúros a minta széle.

Az elején mindenképp könnyebb mintákkal kezdj, és ha már benne van a mozdulat a kezedben, akkor térj át nehezebb összetettebb mintákra.

CTA: Ha kedvet kaptál a Latte art elsajátításához szerezd be webshopunkban a szükséges eszközöket hozzá!

https://www.kavebolt.net/termekek/barista-eszkozok