Irodánk nyári nyitvatartása a Kapcsolat menüpontban található. 

Kánikula miatt pénteki napokon nem adtunk fel csomagokat.

+36-20/340-0280          

Blog

Hogyan készül a török kávé, és miért örvend ekkora népszerűségnek?

Kávébolt.net
2023.03.30 07:54
Hogyan készül a török kávé, és miért örvend ekkora népszerűségnek?

Hogyan készül a török kávé, és miért örvend ekkora népszerűségnek? 

Akik szeretik a kávét, azok körében nem titok, hogy a török kávé nagy múlttal rendelkezik, és a mai napig óriási népszerűségnek örvend.  Ahogyan a törökök mondani szokták: „A kávénak olyan feketének kell lennie, mint a pokol, olyan erősnek, mint a halál, és olyan édesnek, mint a szerelem.”

A török kávé azért lehet olyan népszerű, mert az íze intenzív, aromás és karakteres, illetve nemigen lehet összetéveszteni más típusú kávék ízével. 

A kávéfőzés egyszerre művészet és tudomány. A török kávé különösen kedvelt azért is, mert mind a főzési módja, mind az elkészítési folyamata különleges, hagyományos és egyedi. Rendszerint speciális kávéfőzőkben készítik, kis mennyiségben is nagyon erős, magas koffeintartalmú, ami miatt sokan élvezhetik az élénkítő hatását. 

Tény, hogy a török kávé az Oszmán Birodalom területéről és idejéből származik, de ahogy sok más gasztronómiai különlegesség esetén, a török kávét, vagy annak apróbb módosításokkal elkészített változatait (fűszerezés, cukrozás módja és mértéke) sok más nép is magának tartja. Így van arab, ciprusi, bosnyák és görög megfelelője is.

A török kávé fogyasztása csupa pozitív előnnyel jár, ilyen például az, hogy magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, valamint számos, az egészségre jótékony hatással is bírhat, többek között csökkentheti a depressziót, és javíthatja az agyműködést.

De milyen kávéból is készül a török kávé? 

Alapvető fontosságú, hogy török kávénkhoz a gazdag íz és a legjobb hatás elérése érdekében jó minőségű, nagyon finomra őrölt kávét válasszunk. 

Elkészítése egyszerű, csak minimális berendezésre van szükség. Ez lehetővé teszi, hogy otthon alkossuk meg a kávét, vagy, hogy akár utazás közben is fogyaszthassuk. A török kávé elkészítésénél van egy aranyszabály, amelyet sokan figyelmen kívül hagynak: a folyamat lényege nem a háromszori felforralás, hanem az, hogy háromszor hozzuk a kávét forrásközeli állapotba. Ha egyszer is sikerül felforralni a melegítés helyett, akkor tulajdonképpen elrontjuk a kávét. 

Fontos, hogy a török kávé esetében a kávét a cukorral együtt főzzük fel. Hogy mennyit használhatunk az alapanyagokból, azt az alapján tudjuk meghatározni, hogy mekkora maga a dzsezva. Ha egy közepes edény birtokában vagyunk, az valószínűleg 1,5 dl űrtartalmú: ez a leggyakoribb méretű, bolti forgalomban is kapható edény. Töltsük meg az edényt a kétharmadáig vízzel, és ehhez adjuk hozzá az alapanyagokat. 

Egy közepes dzsezvához egy púpozott teáskanál őrölt kávé szükséges (6-7 gramm), ízlés szerint ehhez adhatunk 1-2 teáskanál cukrot. Ha Törökországban járunk, akkor a rendelésnél jelezzük a pincérnek, hogy milyen mértékben legyen cukrozott a kávé. Az alábbi kifejezéseket használjuk: cukor nélkül (sade), kis cukorral (az şekerli), félig édesen (orta şekerli) vagy édesen (şekerli).

Reméljük, írásunkkal tudtunk újdonságokkal és érdekességekkel szolgálni! 

Készíts egy finom kávét, és nézelődj az oldalunkon, hogy milyen finomságot is próbálnál ki!  Webáruházunkban közel 300 féle kávéból válogathatsz szemes és őrölt kávé, E.S.E. pod (kávépárna) és kapszula formájában: www.kavebolt.net