+36-20/340-0280          

Blog

Te tudod, hogy mi az a kávémennyiség, ami még egészségesnek mondható?

Kávébolt.net
2023.08.27 07:54
Te tudod, hogy mi az a kávémennyiség, ami még egészségesnek mondható?

Te tudod, hogy mi az a kávémennyiség, ami még egészségesnek mondható?

 

Régóta vita tárgya, hogy egy nap hány kávét lehet meginni, és hogy mennyi az egészséges koffeinbevitel. Sokan úgy tekintenek a kávéra, mint nélkülözhetetlen túlélési eszközre, ami nélkül egy nap sem telhet el. Vannak, akik a kávét nemcsak a hatása, hanem az íze miatt is fogyasztják, illetve vannak olyanok, akik akár 5-6 csészével is képesek meginni egy nap. Egyesek tejjel, mások cukorral, édesítővel, mézzel teszik kellemesebbé az ízét, de olyanok is akadnak, akik simán feketén szeretik.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás.

 

De vajon hány kávé fér bele egy napba, és milyen hatással van a szervezetünkre?

A kávéban található fő hatóanyag a koffein, amely egy, a központi idegrendszerre ható stimuláns. Ez a világon a legnagyobb mennyiségben fogyasztható és fogyasztott pszichoaktív szer. A koffein növeli a koncentrációs készséget, csökkenti az álmosságot, gyorsítja az anyagcserét, javítja a mozgáskordinációt.

Kutatások szerint a naponta ajánlott koffeinmennyiség 400, nagyon maximum 600 mg, ami 5 eszpresszónak felel meg. Ha ennél több koffeint fogyasztunk, az megzavarhatja a szervezetünk működését. 1000-1500 mg koffein pedig túladagolást vagy hosszútávon akár  függőséget is okozhat.

 

Tudod mik a koffein túladagolásnak tünetei?

A tünetek közé tartozhat az ingerlékenység, fejfájás, álmatlanság, erőteljes szívdobogásérzés. A túladagolás főként akkor jelentkezik, ha nagyon rövid időn belül sok kávét, koffeint fogyasztunk. Szélsőséges esetben a túl sok koffein halált is okozhat, de itt valóban extrém mennyiségekről beszélünk, 80-100 csésze kávéról.

 

Persze a kávénak rengeteg pozitív hatása is van, amennyiben nem esünk túlzásba.

Csökkentheti bizonyos daganatos betegségek rizikóját, és jót tehet azoknak, akik alacsony vérnyomással küzdenek, sőt akár a neurológiai problémák megelőzésében is segíthet. A kávé erős antioxidáns, több kutatás szerint csökkentheti a II-es típusú diabétesz kialakulását a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Rendszeres fogyasztása mellett mérséklődhet a demencia, az agyvérzés kockázata, anyagcsere-fokozó tulajdonsága miatt pedig elősegítheti a súlyvesztést.

Ebből adódóan a kávé igenis egészséges, csak a mennyiségre kell figyelni, nézz szét webshopunkban, és ha úgy érzed túllépnéd az egészséges koffein mennyiséget, ne aggódj, ugyanis vannak koffeinmentes kávéink is!