Irodánk nyári nyitvatartása a Kapcsolat menüpontban található. 

Kánikula miatt pénteki napokon nem adtunk fel csomagokat.

+36-20/340-0280          

Blog

Fenntartható kávézás Magyarországon

Kávébolt.net
2022.07.09 08:54
Fenntartható kávézás Magyarországon

Fenntartható kávézás Magyarországon, de mégis hogyan valósítható meg? 

A kávé világszerte, de Magyarországon is népszerű élvezeti cikk, a háztartások több mint 80%-nál biztosan megtalálható a kávé valamilyen formája. Legyen szó szemes kávéról, pörkölt kávéról, babkávéról, őrölt kávéról, kapszulás kávéról és még tovább is sorolhatnánk, ki melyiket szereti. Azzal pedig a legtöbb magyar kávéfogyasztó is tisztában van, hogy a kávé messziről érkezik, így az ökológiai lábnyoma közel sem elhanyagolható. Felelős fogyasztóként nem árt átgondolni, hogy milyen úton kortyolgatjuk el reggel a kedvenc feketénket. 

 

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk az alapokkal, kezdve azzal, hogy a kávé termesztése és feldolgozása komoly környezeti és gazdasági hatásokkal bír. Egyre több kávéfogyasztó van a Földön, miközben egyre kevesebb a kávé. A múlt század elején megugrott a kereslet a kávé iránt, de ha nem vigyázunk és döntünk felelősen, akkor a mindennapi élvezeti cikkből hamarosan luxussá formálódhat a kávézás „szertartása”.

Arról nem is beszélve, hogy számos kávétermelő vidéken az ültetvényeken dolgozók kilátásai és munkakörülményei rosszabbak lettek. Így több tényező hatására törekvések indultak el a fenntarthatóság érdekében, és ma már itthoni fogyasztóként is dönthetünk a tudatos kávézás mellett.

Mégis hogyan lehet a kávézás fenntartható? 

Úgy, hogy olyan kávét vásárolunk, mely fenntartható forrásból származik. Több mozgalom is elindult, ahol a feldolgozók és forgalmazók a termelőkkel közösen dolgoznak azért a célért, hogy fejlesszék a szükséges technológiát, megőrizzék a környezet szépségét, a munkakörülmények javuljanak az ültetvényeken, és a termelésben résztvevő dolgozók is korrekt módon részesüljenek a profitból, ne a kizsákmányolás legyen a cél.

Figyeljünk a logókra, amikor kávét vásárolunk! 

A Rainforest Alliance zöld békája például azt jelzi, hogy a szervezet olyan fejlesztések mellé áll, melyek alternatívát jelentenek az esőerdőt pusztító legeltetés, turizmus vagy az erdőégetés helyett. A nagy forgalmazók közül elsőként az olasz Lavazza termékein jelenhetett meg ez a jellegzetes, zöld békás logó.

A Fair Trade minősítés 5 alapelv betartása után nyerhető el. Az elvek a következők: a gyermekmunka tilalma, tisztességes munkakörülmények biztosítása, méltányos ár, a helyi közösségek fejlesztése és a környezeti fenntarthatóság. 

Az UTZ csak fenntartható gazdálkodásból származó mezőgazdasági termékeket minősít. Ha ezzel a minősítéssel veszünk kávét, akkor biztosak lehetünk abban, hogy olyan helyről vásárolunk, ahol azon dolgoznak, hogy a Föld a lehetőségek szerint védve legyen és támogassák a gazdálkodók életkörülményeit. 

A kávé beszerzésén kívül pedig a körülményekre is érdemes figyelnünk. Kávézzunk lehetőleg papírpohár mentesen és a csomagolás sem elhanyagolható terület. De ebbe majd egy következő cikkünkben részletesen is beavatunk...