Kedves Vásárlóink!
2024. június 20-21-én irodánk zárva tart, a csomagfeladás szünetel.
Megértéseteket köszönjük!

+36-20/340-0280          

Blog

Hogyan készül a legjobb kotyogós kávé?

Kávébolt.net
2022.06.02 08:54
Hogyan készül a legjobb kotyogós kávé?

Az emberek nagy százaléka kezdi a reggelét kotyogós kávéfőzővel készült kávéval, és meggyőződésük szerint tökéletes kávét készítenek ezzel az eszközzel. Pedig van pár apró dolog, amit érdemes betartani, hogy valóban tökéletes fekete készüljön a kotyogóval.

Nézzük meg közelebbről, mire érdemes odafigyelni.

1. Ne használj csapvizet! Gondoltad volna, hogy a kávéban rejlő ízeket csak a megfelelő vízzel lehet kinyerni? Ezért ha teheted, kerüld a csapvizet és használj szűrt (pl. Laica kancsós víz) vagy alacsony ásványi anyag tartalmú vizet. Már ezzel is érezni fogod a különbséget a kávéd ízében. Léteznek ma már olyan vizek, amelyek kimondottan a kávékészítéshez ajánlanak.

2. Figyelj oda a részletekre és a pontos arányokra! Kávékészítésnél akár pár gramm őrlemény is jelentősen más ízű italt eredményezhet. Törekedj a pontos kávé és víz arányra, szemmérték helyett legyél pontosabb mérőeszközök (mérleg, mérőpohár, mérőkanál) segítségével, hogy az italod állandóan a legjobb ízű legyen. A kávét a szűrő pereméig rakd és ne tömörítsd, vizet pedig mindig csak annyit tölts, hogy ne érje el a biztonsági szelepet.

3. Mindig tiszta eszközökkel dolgozz! Amint megfőzted a kávét, rögtön mosd el az eszközöket. Ne hagyd benne száradni a következő kávézásig. Ne használj semmilyen vegyszert, csak vízzel mosd el, mosogatógépbe se helyezd! Az alumínium kávéfőzőket kifejezetten tilos mosogatógépbe rakni! A kávéfőző részeit hagyd teljesen kiszáradni, mielőtt összecsavarod és elrakod. Időnként vedd ki a gumitömítést és a szűrőt, alatta is tisztítsd ki.

4. Használj megfelelő őrleményű kávét! Az őrölt kávék csomagolásán általában piktogrammal jelzik az ajánlott felhasználást. Webshopunk választékából a durva vagy közepes őrlésű kávékat ajánljuk. A legjobb azonban az, ha frissen őrlöd a szemes kávét és mindig csak annyit, amit a főzéshez felhasználsz. A kávét eszpresszó őrlésnél durvábbra daráld, ujjaid között érezned kell a szemcséket.

5. Forrald fel a vizet, mielőtt a kotyogósodba öntenéd. Erre azért van szükség, mert ha hideg vízzel teszed fel az összeszerelt eszközt, akkor a kazánban lévő víz hőmérséklete nem éri el a szükséges hőfokot, miközben átpréseli magát a kávéőrleményen keresztül a felső tartályba. Így ízjegyekben szegény kávét kapsz végeredményül. Ráadásul mivel a kávéfőző kevesebb időt tölt a tűzhelyen, a kávéőrlemény nem is ég meg.

6. Időben vedd le a tűzhelyről a kotyogóst! Mivel már előforraltuk a vizet, hamarabb elkészül az italunk, tehát ne hagyjuk ott az eszközt, maradjunk végig mellette és mielőtt jönne a tipikus kotyogó hang, már az első forráshangnál vegyük le és amint megtelt, töltsük ki a kedvenc kávés csészénkbe!

7. Végül említsük meg a Bialetti Brikkát, hiszen sokak szerint ebben készíthető a legfinomabb kotyogós kávé. A Brikkánál a vizet nem szükséges felforralnod. A kávét durvábbra daráld még a kotyogósba való kávénál is, búzadara nagyságúra. Vedd le a tűzhelyről, amikor elkezd a kávé kifolyni. Ha habos kávét szeretnél, ne tiszta arabica kávét válassz, legyen benne 30-60% robuszta is. Most már létezik a Brikkának indukciós tűzhelyen működő változata is.

Ha Te is a kotyogós kávéfőző szerelmese vagy, nézz szét az oldalunkon és találd meg a számodra legkedvesebb kotyogós kávéfőződ: KOTYOGÓS KÁVÉFŐZŐK 

Jó kávézást kívánunk!