Irodánk nyári nyitvatartása a Kapcsolat menüpontban található. 

Kánikula miatt pénteki napokon nem adtunk fel csomagokat.

+36-20/340-0280          

Blog

Mi történik, ha reggel éhgyomorra fogyasztod a kávéd?

Kávébolt.net
2023.02.14 07:54
Mi történik, ha reggel éhgyomorra fogyasztod a kávéd?

A tudományos világot már régóta érdekli a kávé és az emberi szervezet közötti kapcsolat. Ahogyan minket, kávéfogyasztókat is egyre jobban érdekel, hogy mikor érdemes elfogyasztanunk a kedvenc feketénket úgy, hogy ne terheljük feleslegesen a szervezetünket, hiszen hiába rajongunk a koffeines italokért, az egészségnél nincs fontosabb tényező.

 

Nem kérdés, hogy sokak számára elképzelhetetlen akár az ágyból is kikelni úgy, hogy nincs kéznél rögtön egy csésze gőzölgő kávé, ami energiát ad. De vajon biztosan helyesen cselekszünk, ha éhgyomorra fogyasztunk kávét? 

A kutatók már az 1970-es évek óta vizsgálják a kávéfogyasztás előnyeit és a hátrányait, illetve kiemelt figyelmet kap a bélrendszerre gyakorolt kölcsönhatása is. De akkor mi az igazság? Szabad, vagy sem éhgyomorra kávét inni? 

Ha éhgyomorra iszol kávét, attól önmagában nem szenvedhetsz maradandó emésztőszervi károsodást, de előfordulhat, hogy égni fog tőle a gyomrod – főleg, ha tej nélkül fogyasztod. Tény, hogy a kávé beindítja a gyomorsavtermelést, ám ha van étel a gyomrodban, vagy a kávét nem túl erősen iszod, hanem kis tejjel vagy tejszínnel, akkor az segíthet semlegesíteni ezt a hatást.

Több gasztroenterológus javaslata szerint is szükséges, hogy figyelj a tested jelzéseire. Ha a kávéfogyasztás után égető fájdalmat észlelsz a mellkasodban, vagy savanyú ízt a szádban, érdemes csökkenteni a koffeinadagot. Ajánlott egy pár falatot enni, és egy pohár vizet is elfogyasztani mielőtt a reggeli kávéd után nyúlsz. 

Fontos tudni azt is, hogy kutatások szerint a kávéivás számos pozitív egészségügyi hozadékkal jár, melyek – a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatán át, a rákkal szembeni védelmen keresztül, egészen a hosszabb élettartamig – igen széles spektrumon mozognak. A kutatók azt mondják, sokkal több bizonyíték van a kávé előnyeire, mint lehetséges ártalmaira, így bátran kezdjük a napunkat a koffeines italunkkal, csak ne hagyjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy érdemes egy pohár vizet elfogyasztanunk, és akár egy reggelit is beiktatni, így a gyomrunknak biztosan nem esik bántódása. 

Ha kedvet kaptál egy jó kávéhoz, kattints a weboldalunkra, és válogass az újdonságaink közül: https://www.kavebolt.net/ujdonsag