+36-20/340-0280        

Blog

Luxus lesz mostantól a kávézás? Mi igaz a hírekből?

Kávébolt.net
2022.08.31 08:54
Luxus lesz mostantól a kávézás? Mi igaz a hírekből?

A kávétermelés valóban válságba jutott és a fogyasztók nagy valószínűséggel rövid időn belül extrém drágulást tapasztalhatnak. A hír tehát igaz, luxuscikké válhat a kedvenc feketénk. Mikortól várható a tényleges, magas áremelkedés? A híresztelések szerint pár évtizeden belül a kávé szerelmesei búcsút inthetnek kedvenc italuknak. De vajon tényleg van okunk aggódni? 

A történelem során nem ez az első eset, hogy a kávé elérhetetlenül drága vagy hiánycikk lesz. Persze ilyenkor is kínálkozik alternatíva, mint például a pótkávé, de ha őszinték akarunk maradni, az mégsem az igazi. A minőségi kávé előállítása elsősorban a megfelelő éghajlaton múlik és a globális felmelegedés az arabica kávénak sem kedvez. A klímaválság következtében a kényes arabica termőterülete drasztikusan zsugorodik. 

Bár a növénynemesítők igyekeznek használható megoldást találni, hogy ellenállóbb klónokat fejlesszenek ki, a gazdák pedig különböző árnyékolási technikákkal védik az érzékeny cserjéket, mégsem született még olyan megoldás, ami hosszú távon kiszolgálná a kávézni vágyókat. 

Az arabica drágulása, az egyre növekvő kereslet, de csökkenő termőterület miatt a válság a robusta világpiaci árát is magával húzza. A kávénk ára nagyban függ a brazil időjárástól is, ami korántsem volt kiszámítható az utóbbi időkben. Az ottani időjárási viszonyok befolyásolják a kávé tőzsdei árát, és az eddig nem tapasztalt hómennyiség és fagy miatt a termésben mintegy harminc százalékos kár keletkezett, ez pedig a kávé drágulását eredményezte. 

Molnár Attila barista bajnok, a soproni One Eleven kávépörkölő tulajdonosa szerint hamarosan a török kori értelemben fogjuk emlegetni a feketelevest. Illetve hozzátette: 

“Előbb-utóbb hozzá kell majd szoknunk, hogy a kávé luxuscikk lesz. Ez a gazdag, távol-keleti vásárlókat nem érinti, ők már a nyolcvanas évek áremelkedését is könnyen vették (nem is beszélve arról, hogy ők maguk generálták). Sokkal inkább azoknak lesz majd keserű a kávé ára, akik a reggeli olcsó kotyogóshoz vagy nyomógombos kávéhoz szoktak hozzá.”

Ne várd meg az áremelést, vásárolj most a webshopunkról minőségi szemes, őrölt vagy kapszulás kávét: Kávé webáruház