Irodánk nyári nyitvatartása a Kapcsolat menüpontban található. 

Kánikula miatt pénteki napokon nem adtunk fel csomagokat.

+36-20/340-0280          

Blog

Mi mindent kell tudnia egy baristának?

Kávébolt.net
2024.05.14 07:00
Mi mindent kell tudnia egy baristának?

Kávét bárki tud készíteni mondják azok, akik nem igazán értik, miért kell a kávéfőzést tanulni, s hogy miért kell hozzá barista képesítés. Márpedig a mai vendéglátásban egyre nagyobb szerepe van a baristának, és a kávékészítés tudománya is tulajdonképpen egy külön szakma. Cikkünkben bemutatjuk, mi mindenhez kell értenie egy profi baristának.

Barista, a kávékészítés mestere

Az elnevezés Olaszországból eredeztethető, ahol nem kávézók, hanem bárok voltak és vannak. Eredetileg az ezekben a bárokban, a pult mögött dolgozó szakembereket hívták baristának, akik kiemelkedő szakértelemmel rendelkeztek a kávékészítés terén. Amerikában az eszpresszó az 1970-80-as évekre igen közkedveltté vált ekkoriban lett még nagyobb a presztízse azoknak a kávékészítőknek, akik kezelni tudták a kávéfőző gépeket, és el tudták készíteni az eszpresszóból készült kávéitalokat is.

Mi a feladata egy profi baristának?

Tévhit, hogy egy jó baristanának csupán jó kávét kell tudnia készítenie. Egy barista egyik legfontosabb feladata, hogy azokat az ízjegyeket, melyek a kávét jellemzik, illetve amit a pörkölőmester kihoz belőle, bele tudja csempészni a csészébe. Napi kapcsolatban kell állnia a pörkölővel vagy a beszállítóval, egyeztet velük, hogy milyen alapanyaggal fog dolgozni a következő időszakban. Kóstolja az alapanyagokat, ezen felül ért a technológiához: az (elektromos) kávéőrlő esetében beállítja a szemes kávé szemcseméretét és az adagolást, a kávégép esetében pedig többek között a hőmérsékletet (ugyanis a kávé akár egy-két Celsius fok különbségre, vagy néhány százalék páratartalom eltérésre is teljesen másként reagál).

Továbbá:

  • ismeri a kávé fajtáit és a felhasználásukat, a különböző növényfajtákat és termőterületeket
  • tisztában van a helyes tárolási és kávépörkölési módokkal
  • ügyel arra, hogy a kávégépek mindig stabilan biztosítsák ugyanazt a nyomást, hőmérsékletet és vízmennyiséget
  • beállítja a szükséges őrlésfinomságot
  • ismeri és használja a gépi és a kézi kávékészítési módszereket, kávéfőző gépeket és a barista kellékeket
  • tökéletes tejhabot készít és a tejes kávéitalok készítése, díszítése sem okoz számára gondot
  • felszolgálja a kávét és kávékülönlegességeket
  • segít a vendéglátóegység vezetőjének a kávékínálat kialakításában, frissítésében
  • olyan kávét készít és szolgál fel, mely mind ízvilágban, mind pedig megjelenésben kifogástalan
  • tisztítja és karbantartja az eszközparkot

Milyen eszközökre van szüksége egy baristának?

Megfelelő minőségű alapanyagra (pl. minőségi szemes kávéra), magas színvonalú gépparkra (őrlő- és főzőgépek, pörkölő gépek) és barista eszközökre (mérőpohár, barista mérleg, disztribútor, tejkiöntő, tamper stb.) Ezek mindegyike megtalálható kávébolt webáruházunkban. 

Hogyan készül az a bizonyos tejhab?

A hófehér tejhab vagy az abból készített minta nemcsak esztétikus, de krémes állagával élménnyé varázsolja a kávézást.  A “barista tejet” úgy készítik, hogy ideális habot biztosítson, és jól keveredjen a kávéval. (Az a tej alkalmas lágy tejhab elkészítésére, amelyikben a fehérjetartalom eléri a min. 3 grammot).

A tej hőmérséklete és térfogata a gőzkarból érkező forró gőztől kezd el növekedni, miközben a tejkiöntőt a barista a megfelelő pozícióban, a gőzkar végét pedig a tej tetején tartja.

Egy baristának tehát meglehetősen komplex feladatokat kell ellátnia, hogy csészédbe a legmegfelelőbb ízprofilú, küllemében is vonzó kávé kerülhessen.

Tudtad, hogy professzionális barista eszközöket és csodaszép bögre- illetve csészekollekciókat is rendelhetsz tőlünk? Keresd fel a https://www.kavebolt.net/termekek/barista-eszkozok oldalunkat és válogass kedvedre!