+36-20/340-0280        

Blog

A kávéfőzés története, röviden

Kávébolt.net
2022.03.07 08:54
A kávéfőzés története, röviden

A kávéfőzés története, röviden!

A kávéélmény nem csupán a megfelelő pörkölésen és a kiváló minőségű kávébabon múlik. Ugyanis az sem mindegy, hogy milyen technológiával, milyen géppel készül el a kedvenc fekete italod! Te tudod, hogy ki találta fel az első kávégépet? Gyere velünk most egy időutazásra és kerülj közelebb a kávézás múltjához. Most nem a kávéról magáról, hanem annak elkészítési módjairól fogsz többet megtudni! Olvass, tájékozódj és tudj meg többet és többet a kedvenc feketédről! 

 

Az őrölt kávé forró vízben való megfőzését a törökök terjesztették el a XVI. században. Az európaiak 1615 környékén ismerkedtek meg a kávézással, amikor a Velencei kereskedők az oszmán törököktől először kaphattak kávét. Ez a legősibb kávékészítési módszer. De vajon mi is a titka, most ezt is megtudhatod: 

A kávéőrlemény elkészítésére is nagy hangsúlyt fektettek. A török recept szerint többszöri darálással érhető csak el a kívánt szemcseméret, akkor lesz kiváló, amikor az őrlemény púder finomságúvá válik. Egy edényben cukorral és vízzel együtt többször fel kell forralni és szűrés nélkül a zaccal együtt kerül felszolgálásra. Erős, karakteres és sűrű ital. Innen indult a kávézás szeretete. 

A török kávé sokáig hódolt, de akik először mertek kísérletezni azok a franciák voltak. Ők ugyanis az őrölt kávét egy vékony vászonzacskóba helyezték és úgy rakták bele a vízbe az őrleményt. Ez okos gondolat volt, hiszen így meg lehetett szabadulni az italban lévő zaccdaraboktól. 

Az 1800-as években pedig megjelentek a kávéfőzők különböző szerkezetei. Ezek lettek a mai kávéfőzők ősei. 1800-ban Jean Baptiste de Belloy volt, aki előállt az első „Drip Coffe”-val, ami a csöpögtetős kávéskannát jelentette. Alapelvük a két egymás fölé rakott edény volt. 

Benjamin Thompson nevéhez kötődik, aki megoldást talált a hőmérsékleti problémákra az eredeti francia csepegtető kannával szemben. 1855 egy fontos dátum úgyszintén a kávéfőzés történetében, ugyanis itt született meg az első olyan kávéfőző, amellyel óránként kétezer csésze kávét lehetett előállítani. 

A legelső elektromos kávéfőző amerikai találmányként látott napvilágot 1908-ban. 

Számos kávéfőző technológia tűnt el az idők folyamán, de több olyan is van, amit a mai napig előszeretettel használunk. De mi lehet a legjobb módja a kávékészítésnek? Az biztos, hogy egyre jobb otthoni eszpresszógépek kerülnek a piacra és mi bőven válogathatunk belőlük. 

Amennyiben a legegyszerűbb, de minőségi kávéfőzésre vágyunk, akkor szerezzünk be egy Fench Press masinát. Használata rendkívül egyszerű, sem áramra, sem filterpapírra nem lesz szükség és gyorsan megtisztítható: Bialetti French Press Smart 350ml (kavebolt.net)

De amennyiben az ár kevésbé, a minőség pedig még inkább számít, akkor egy igazi olasz Lelit Victoriával is gazdagabbá tehetjük a konyhánkat. Ez a kávéfőző valóban egy kifinomult társ lesz a mindennapokban! Bővebben a gépről: Lelit Victoria PL91T Espresso kávéfőzőgép (kavebolt.net)

Az oldalunkon számtalan kávéfőző közül lehet válogatni, érdemes szétnézni a széles palettán. Kérdés/kérés esetén pedig forduljon hozzánk bizalommal! 

Kávébolt.net, tegyük élménnyé a kávézást! 

Kávé webáruház (kavebolt.net)