+36-20/340-0280        

Blog

Olasz kávétípusok, amit mindenkinek meg kell kóstolni

Kávébolt.net
2022.03.10 17:54
Olasz kávétípusok, amit mindenkinek meg kell kóstolni

9 olasz kávétípus, amit mindenkinek meg kell kóstolni! 

Az olasz kávézás kétségkívül egy igazi kuriózumnak számít. Ki ne rajongana az igazi olasz életérzésért? Van az olaszokban valami igazán irigylésre méltó, ahogy az életüket meglepő lazasággal és mégis elegánsan élik. A kávézás pedig náluk határozottan nem egy napi rutin, hanem egy igazi élvezet! Van, amit el lehet lesni Tőlük és talán az egyik ilyen, a kávézás élvezete és művészete!

 

Kezdjük az alapoknál, ismerjünk meg a 9 olasz kávékülönlegességet:

  1. Az olasz kávéitalok alapja, az Espresso: A tökéletes espresso, minden olasz kávénak az alapja, valódi esszenciája. Többen a kávéitalok királyának nevezik, és ezzel mi sem tudnánk vitába szállni. Fontos, hogy sötét pörkölésű kávéra van szükség az espresso elkészítéséhez és ebből 7 gramm kávéőrleményre lesz szükség, amit 90 fokos vízzel 9 bar nyomáson kell kivonatolni. Az elkészítési ideje maximum 25 másodperc, aminek a végén 25-30 ml igazi espressot kapunk! A tökéletes espresso tetejéről pedig nem hiányozhat a bársonyos crema sem! Egy ilyen ital elfogyasztása után, számolhatunk a kellemes, hosszan tartó utóízzel! 
  2. A fekete kávé shot, a Ristretto: Aki nem igényli a nagy koffeinlöketet, annak tökéletes választás a Ristretto! Az espressonál a megszokott  30 ml helyett, 20 ml kávéval kell számolnunk és ezt is jelzi olaszul a „ristretto” szó is, ami magyarul „szűköst” jelent. Nagytestvérétől nem csak mennyiségében tér el, hanem alacsonyabb a koffeintartalma és az íze is lágyabb, édesebb ízű. 
  3. Doppio: A doppio neve alig ismert, pedig valódi népszerűségnek örvend! Ez a kávéfajta nem más, mint a hagyományos dupla espresso! Aki koffeinlöketre vágyik, annak tökéletes választás! 
  4. Espresso lungo, avagy magyarul a hosszú kávé: Ez a kávéital kétféleképpen készíthető. Van ahol hosszabb ideig történik a kávé kivonatolása és így lesz több a kávé mennyisége, és van ahol az elkészült espressohoz 50-70 ml forró vizet töltenek. Az elkészült ital kb. 130-170 ml, az íze pedig lágy és nem olyan intenzív.
  5. Americano: Elkészítéséhez 150-180 ml vizet forralnak, majd ebbe öntik az espressot. Valahol dupla espresso kerül a forró vízbe, így pedig intenzívebb ízvilágra lehet számítani! 
  6. A tejes kávéital, az Espresso Macchiato: Avagy a klasszikus espresso elkészítése után két kiskanál habosított tej kerül a rövid ital tetejére. 
  7. Cappuccino: Az espresso és 100-120 ml tejhab keveréke! A tejhabnak ideális esetben 2 cm vastagságúnak kell lennie. Akit pedig vonz a tökéletes cappuccino elkészítése, érdemes kísérleteznie és elsajátítania a tejhab készítés minden fortélyát, mert sok változatban tehetjük egyedibbé ezt a mennyei forró italt. 
  8. Sok nő kedvence, az igazi Latte Macchiato: Itt is az espresso, a kávé alapja. Az eltérő különbség viszont az, hogy 200-250 ml tejbe kerül bele az espresso. A cappuccinohoz hasonlóan vastag tejhab szükséges az ital elkészítéséhez. A trükk azonban az, hogy először a tejhabot kell egy magas falú pohárba tölteni, majd egy pár másodpercig hagyni kell egy kicsit ülepedni, hogy a tej és maga a hab szétváljon. Ha ez megtörtént akkor jöhet az espresso és már készen is van a csodálatos három rétegű kávéital. 
  9. Flat white: Nagy népszerűségnek örvend a dupla ristrettoból készült Flat White. Ez a kávéital a megszokott tejhabnál lágyabb, krémesebb habbal készül, melyhez 120 ml tej szükséges. Az így készült tejkrém „laposabb” innen jön a „flat” név. Íze lágy, de koffeintartalma a megszokottnál magasabb!

Bármelyik ital is lesz a személyes kedvencünk a www.kavebolt.net oldaláról biztosan minden kelléket beszerezhetünk hozzá. Kísérletezzünk, találjuk meg a saját kedvencünket és élvezzük az igazi kávézás hangulatát és ízét! 

Kellemes olaszos kávézós napot kívánunk! 

A kávébolt.net csapata!

www.kavebolt.net