+36-20/340-0280          

Blog

Ülj be velünk a Bialetti időgépbe és kerülj közelebb a márka történetéhez!

Kávébolt.net
2022.07.27 08:54
Ülj be velünk a Bialetti időgépbe és kerülj közelebb a márka történetéhez!

Van kedved egy kis időutazáshoz? Kicsit több, mint 100 évet visszatekerni az idő kerekén és bepillantani az otthoni kávéfőzést forradalmasító Bialetti márka történetébe? Tarts velünk és ígérjük, elvarázsolunk egy mesébe illő sztorival.

 

1919: Az év, amikor a Bialetti márka megalakult. Alfonso Bialetti (1888. június 17. – 1970. március 4.) olasz mérnök a francia alumíniumiparban eltöltött egy évtizedes tapasztalata után megnyitja saját fém- és gépműhelyét alumínium termékek gyártására a Crusinallo nevű olasz falucskában, a vállalkozás pedig meglepő gyorsasággal növekedni kezd.

1933: Alfonso Bialetti egy zseniális ötlettel rukkol elő: megálmodja a Moka Express kotyogós kávéfőzőt. Ez az eszköz forradalmasítja az otthoni kávékészítés módját és óriási hatást gyakorolt a formatervezés világára is. A kor akkori eszpresszó kávéfőzői nagyok voltak, drágák és műszakilag bonyolultak, így a kávézás főként közösségi szokás volt. A Moka Express viszonylag kicsi, olcsó és könnyen kezelhető volt, így nagyon sok ember számára lehetővé tette, hogy otthoni eszpresszót főzzön.

Bialetti kávéfőzőjének letisztult, klasszikus dizájnja, a jellegzetes és könnyen felismerhető nyolcoldalú fémtest több mint 70 éven át ugyanazt a kialakítást követte, így a Bialetti Moka a világ leghíresebb kávéfőzőjévé vált. Érdekesség, hogy szerepel a Guinness-rekordok könyvében, a Moka Express tervrajzai pedig a Londoni Design Múzeumban ma is láthatóak.

1934-1940: a Moka Express csak helyben került forgalomba – Alfonso árulta a heti piacokon Piemontban, szülőhelyén. Ebben a hat évben mindössze 70.000 darabot gyártottak.

1946: A második világháború alatt a kávé és az alumínium árának emelkedése leállította a Bialetti termékek gyártását, miután Renato, Alfonso ambiciózus fia átvette az irányítást, a Bialetti termékcsalád egyetlen termékre, a Moka Express-re szűkülve újra kezdi a termelést és hatalmas, sokrétű marketingkampányba kezdenek.

1947: Francesco Ranzoni, a csoport jelenlegi elnökének nagyapja megalapította az alumínium edények és konyhai eszközök gyártására szakosodott cégét, a Rondine Italia-t.

1951: A Bialetti márka neve egyre ismertebb, először jelenik meg a márka védjegye: a ma is híres bajuszos férfi. Az ismertség nagyban köszönhető a Carosello tv-műsor szüneteiben játszott Bialetti reklámoknak, ahol l'Omino con i baffi, a Mustachioed Man képén alapuló kommunikációs kampány segítségével népszerűsítik az olasz márkát. Paul Campani ceruzarajza, a bajuszos férfi egyébként a mai napig a márka szimbóluma, mely 1953-ban nyerte el ma is használt alakját.

1956: a Bialetti cégnek sikerült egy korszerű gyárat építenie Omegnában.

1993: Francesco Ranzoni megszerezte az Alfonso Bialetti & C. Fonderia in Conchiglia teljes részvénytőkéjét a Faema-tól.

1998: Egyesülnek a Rondine és Alfonso Bialetti & C. Fonderia in Conchiglia cégek, és megalakul a bresciai székhelyű Bialetti Industrie S.p.A. nevű új cég.

2001: Eléri a Bialetti kávéfőzők száma a 220 millió darabot.

2005: A versenyképesség fokozása és a kelet-európai, illetve közel-keleti térség kiszolgálása érdekében megvásárolják a Girmi és a CEM vállalatokat. Előbbit 2016-ban eladták, amikor a cég úgy döntött, hogy elsősorban a kávéfőzési termékekre összpontosít.

2006: Megnyit az első Bialetti kiskereskedelmi üzlet a Bialetti Store projekt keretében. A termékcsalád minőségét, stílusát és dizájnját első kézből szeretnék a vásárlókhoz eljuttatni, így végül célt érnek a népszerűsítéssel.

2007: Történelmi pillanat ez az év, ugyanis 2007. július 27-étől a Bialetti Industrie társaság részvényeit jegyzik az olasz tőzsdén.

2010: Az olasz Bialetti eszpresszó kapszulák bevezetésével igazi érzékszervi utazás kezdődik a márka és a vásárlók életében. A Caffe d’Italia kapszulák tökéletesen megmutatják az olasz szokások és ízek különbségét és változatosságát az északi régióktól kezdve egészen az „Olasz Csizma” aljáig. A teljesen újrahasznosítható alumínium kapszula az eredeti olasz eszpresszóhoz ajánlottak szerint 7 gramm kávét tartalmaz, és Olaszországban, a Coccaglio üzemben gyártják.

2010: Egy tanulmány szerint az olasz családok 90%-ának van Bialetti által készített kávéfőzője.

2016: A Moka indukció bevezetése, avagy újragondolják és korszerűsítik a hagyományt. A Bialetti Kutatási és Fejlesztési Osztály elkötelezettségének és folyamatos fejlődésének köszönhetően a klasszikus Mokát már elektromos főzőlapon is használhatjuk. Azaz a kávéélmény már üvegkerámia - és indukciós főzőlapon is elérhetővé válik.

2019: A Bialetti alapításának 100. évfordulóját ünnepli és meghaladja a Bialetti kávéfőzők száma a 300.000 millió darabot.

2020: A Bialetti eszpresszó gépcsaládot a Gioia érkezése fokozza. Ez az új gép az igazi olasz eszpresszó kávé ízét hozza el az emberek otthonába. 

2021: Megjelent a polcokon a Bialetti kávé a Moka szerelmeseinek!

2022: Újabb mérföldkő, ugyanis 2022 áprilisában az év termékének választják a Perfetto Moka Bialetti-t. A kávé őrlési folyamatát a Moka használatára tervezték, a szakembereket pedig a tökéletes kávé megalkotásához a kávé iránti valódi szenvedély és a mélyreható ismeret inspirálta. 

 

A kis történelem óra után kedvet kaptál a Bialetti termékek kipróbálásához? Mi már leteszteltük és csak ajánlani tudjuk őket, ha igazi olasz kávéházi élményre vágysz az otthonodban, a munkahelyeden vagy utazás közben.