+36-20/340-0280        

Blog

Így tartsd tisztán könnyedén a kávéfőződ!

Kávébolt.net
2024.04.08 07:54
Így tartsd tisztán könnyedén a kávéfőződ!

A kávézás élményének maximalizálása érdekében nemcsak minőségi alapanyagokra és megbízható eszközparkra van szükség, hanem utóbbi rendszeres tisztítására, karbantartására is. Egy szennyeződött, vízkövesedett gép ugyanis – legyen szó kotyogóról, karos vagy automata kávégépről, esetleg hordozható kávéfőzőről – nagymértékben ronthatja a kávénk aromáját, arról nem is szólva, hogy táptalaja lehet a baktériumoknak és a penésznek.

 

Rendszeresen tisztítás az elsőrangú ízélményért

 

Kotyogós kávéfőző esetében a gondos tisztítás elhanyagolása a szűrő zacc általi eltömítődéséhez vezethet, éppen ezért fontos, hogy a zacctartályt minden egyes főzés után, de legalább hetente kétszer takarítsuk ki és töröljük szárazra. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha cserélhető fejű tisztítókefét használunk. A kávékiöntő fedelét érdemes nyitva hagyni, hogy kiszáradjon, így megakadályozható a baktériumok elszaporodása.

Automata kávégép tisztítása során érdemes a mozdítható alkatrészeket (csepegtetőtálca, víztartály stb.) külön-külön elmosni vagy mosogatógépbe helyezni. A tisztántartáshoz gyors és könnyű megoldást nyújtanak gépi tisztító kapszuláink és tablettáink, melyek eltávolítják a kávéolajat és a zsírmaradványokat a főzőegységről. Rendszeres használatukkal biztosíthatjuk a kávé minőségét, aromáját és meghosszabbíthatjuk kávégépünk élettartamát.

 

  • A tejhabosítót minden használat után szabadítsuk meg a tej maradékától speciálisan e célra használatos tisztító folyadékkal, mert ha tej rakódik le, az hamar elzáródást okozhat és hibák léphetnek fel a gép működésében, rosszabb esetben szalmonellával fertőződhetünk.

 

  • Amennyiben a készülékhez tejtartály is tartozik, öblítsük át annak adapterét és magát a műanyag csövet is. Ennek elmulasztása szintén az alkatrészek eltömődéséhez vezethet, ami végső soron az ideális minőségű tejhab elkészítését is megakadályozza.

 

  • A baktériumokkal ellentétben, amelyek nem szaporodnak könnyen savas környezetben, a penész és az élesztő jobban ki tudja használni a kávéra jellemző alacsonyabb pH-értéket. Fordítsunk tehát kiemelt figyelmet arra is, hogy a tartályban lévő vizet, és magát az edényt is hetente legalább egyszer áttöröljük, átdörzsöljük.

 

 

Karbantartó termékek, melyek leegyszerűsítik a vízkőtelenítést

 

A kávéfőző nagy ellensége a vízkő, aminek eltávolításáról rendszeresen gondoskodni kell, ellenkező esetben az beszivároghat a résekbe. Tartályos kávégép víztartályába helyezett vízlágyító párnával megelőzhető a vízkövesedés, és elősegíthetjük, hogy az ízek jobban kioldódhassanak a kávéőrleményből, nem utolsósorban pedig elkerülhetjük a meghibásodást és a drága javíttatást.

 

Szerencsére manapság nem nagy kihívás elbánni a vízkővel: webshopunkban megvásárolható karbantartó termékeinkkel – kifejezetten kávéfőzőkbe való vízkőoldóval vagy vízkőmentesítő folyadékkal – különösebb erőfeszítés nélkül, kíméletesen távolíthatók el a nemkívánatos vízkőmaradványok. Végre nem kell tartani attól, hogy csészénkbe égett ízű, savanykás fekete ital kerül – gépünk friss és finom kávékkal hálálja meg a törődést.

 

 

Nézz szét webshopunkban, és találd meg a számodra legmegfelelőbb karbantartási termékeket! Folyamatos akciókkal és újdonságokkal vár a Kávébolt.net!