Irodánk nyári nyitvatartása a Kapcsolat menüpontban található. 

Kánikula miatt pénteki napokon nem adtunk fel csomagokat.

+36-20/340-0280          

Blog

Tudd meg, milyen hatása volt a kávénak híres történelmi személyekre!

Kávébolt.net
2023.09.30 07:54
Tudd meg, milyen hatása volt a kávénak híres történelmi személyekre!

Tudtad, hogy évente körülbelül 500 milliárd csésze kávét fogyasztanak el az emberek világszerte?

A koffein a világ egyik legelterjedtebb pszichoaktív drogja. Az alkohol mellett a kávé is az az élvezeti cikk, mellyel az emberiség fele rendszeresen él.

 

A kávéfogyasztás nemcsak napjainkban mondható elterjedtnek, hanem a borhoz hasonlóan felpörgette a felvilágosodás és az ipari forradalom korát is.

 

A 17. század elején - többek között a dohány megjelenésének és árusításának köszönhetően - a kávéházak sosem látott népszerűségnek örvendtek. Újabb és újabb kávézók nyíltak a városok legkülönbözőbb kerületeiben.

 

Számos híres történelmi személy ismert a kávéfüggőségéről

 

Voltaire-ről biztosan hallottál már az iskola falain belül a francia felvilágosodással kapcsolatban, de azt valószínűleg nem mondták el irodalomórán, hogy ő volt minden idők egyik legmasszívabb kávéfüggője is. Képes volt akár napi 40-50 csészével is meginni. Feljegyzései szerint naponta 18 órát töltött diktálással és írással, így hatalmas energiamennyiségre volt szüksége.

 

Nemcsak Voltaire szenvedett kávéfüggőségben ebben az időszakban, de kortársa Johann Sebastian Bach is az extrém kávéfogyasztók közé sorolható, aki még egy zenei művet is írt az imádott italnak, a Kávékantátát.

 

Egy másik zeneszerző, Ludwig van Beethoven is mániákusan szerette a kávét. 22 évesen már rendszeresen kávézott mesterével, Joseph Haydnnal. Beethoven külön díszpáholyt foglal el a híres kávémániások között. A nagyszerű komponistától nem álltak messze a különös szokások. Például kávéjához a szemeket saját kezűleg válogatta ki, mindig pontosan 60 kávébab szemet. (Ez a mennyiség egyébként 10 szemmel több, mint ami a standard eszpresszó elkészítéséhez kell.)

Honoré de Balzac-ról elterjed hír, hogy habzsolta az életet, ebből kifolyólag a kávét sem vetette meg. A világirodalom egyik legjelentősebb írója rendkívül termékeny életművével  hamisítatlan éjszakai bagoly volt, ugyanis író tevékenykedését rendszerint éjféltől kezdte meg. Több mint 90 műve jelent meg, és képes volt naponta 50 csésze kávét meginni.

Ma már tudjuk, mi az az egészséges maximális kávémennyiség, amit egy nap alatt el lehet fogyasztani, és egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz erről.

Ha szeretnéd, hogy kedvenc kávéd segítsen a mindennapokban felpörögni, akkor nézz szét a webshopunkban.